Thursday, August 20, 2009

The diary of KARNIVAL SAINS & TEKNOLOGI

Karnival Sains Dan Teknologi 2009.
Di Dewan Kompleks Balai Islam.
6 - 9 OGOS 2009.

Huh! Tengok ade member yang post sal ney, terdetiklah di hati ini untuk mengepost ugak.. tambahan pula time-time cam nie...dah takde keje laen laa...huhuhuhuhu... Karnival ney dia wat macam pc fair gak r.. Kebanyakan pesertanya dari kumpulan penjual dan pengedar alatan teknologi. Karnival ni di buka untuk orang ramai berkunjung. And telah di takdirkan bahawa aku akan terlibat ugak dalam karnival tu bila aku and the members di tugaskan untuk menjaga booth Yayasan Islam Kelantan (YIK) bersama dengan dak skolah Maahad Muhammadi Perempuan (MMP)(malah nop ngodoh jah..sbb saem ugop..) and Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah (MTS). Firstly, aq nop oyap pasal ari prtama,;

>Hari pertama, aku n the members ; Munir, Alimin, Fikri and Amir pegi kat balai Islam pagi2 lagi ngan motorsikal. Sampai je kat sane, kitorang terpaksa tunggu dalam 15 minit gak la sebab tunggu pintu bukak. Mule2, aku ngan Munir terpaksa pegi balik kat sekolah balek sebab nak cari n pegi amik beg Munir tertinggal kat skola. Cari punye cari, kat dalam bilik, dalam tandas, dalam longkang, tepi tingkap, bawah meja, bawah kerusi, bawah kaki, celah almari, dalam almari, atas almari, bawah almari, tepi almari, celah pintu, belakang pintu, depan pintu, kantin, koridor, lobi, wakaf, astaka, sebelah tepi, depan mata, belakang mata, n mana-mana je. Macam2 skill kitorang gune sebab nak cari beg si Munir tu. tapi last2, jumpa kat tempat parking motor, atas motor orang laen,(sebelah motor Munir time sebelom pegi tadi). Punye la bangang, aku rase macam nak baling je beg tu sekali dengan tuan die..haih.. Bile kitorang pegi Balai Islam balik, pintu still belom buka. So, kitorang plan nak pegi makan dulu. tapi, baru je kitorang nak pegi, ade abang kat situ buka pintu. So, cancel je la plan nak makan tadi. Masuk je kat dalam dewan tu, Fikri terus pegi kat booth YIK, and keluarkan terus dia punya alatan(kain langsir, alas meja, riben, dsb)(bergerak bagaikan professoinal), then kitorang yang laen follow jew.. Lepas siap kitorang buat semua tu, barulah golongan yang sepatutnya ; Maahad Muhammadi Perempuan (MMP) sampai. Isk isk isk... Dunia dah terbalik.. haih.. Lepas tu, majlis perasmian, n pembahagian hadiah pertandingan. Sekolah aku ; MAAHAD MUHAMMADI LELAKI, menang JOHAN dalam PERTANDINGAN LAMAN WEB.. Aku wat kerja biasa aku, as PHOTOGRAPHER, kena la ambil gambar.. Tapi agak frust sebab hari tu DSLR aku tak dapat guna. Tengok DSLR yang geng MTS punye, meleleh air liur aku..(aku nak DSLR tu!!!) Then, kitorang bersuai kenal ala kadar sesama sendiri. Hari ni, aku kene bertugas sampai ke malam. tugas dia ; kena jaga booth YIK and promote skolah2 YIK (skola ugama arab rakyat) kat para pengunjung yang datang kat karnival tu and lalu lalang(ade lalang ke?) kat situ. Satu hari tu tak ade ape ape sangat. Aku pegi round2, jalan2 kat dalam dewan tu. tengok2 ape yang ade. Aku tak memainkan peranan sangat hari nie.. Sampai pukul 6, aku dah mula boring. Aku duk pikir2 nak wat pe. And datang satu idea(asal dari munir) nak passkan je aku punya shift kat geng MTS sebab diorang stay sampai malam. and booth tu tak de la busy sangat.. Lastly, dapat! Akhirnya aku dapat balek awal dengan perasaan girangnya..huhuhyuhhuhu!!

>>Hari kedua. Aku tak bertugas hari ni. So, tak de la citer pasal arini. Aku pegi gak kat sane, tapi sekadar singgah je la. Tu pon sebab kebetulan aku ade keje and lalu kat situ. Aku pegi sane ngan pakai seluar jeans and t-shirt berkolar je. Memang aku tahu penampilah aku tak sesuai dengan booth YIK, tapi aku pegi gak. At least aku dah jumpe aku punyer camera charger duk kat bawah meja kat dalam booth tu. Nasib baik.

>>>Hari ketiga, aku bertugas hari ni. Pukul 12:45 p.m. aku dah sampai kat Balai Islam. Aku sepatutnya masuk bertugas pukul 3 p.m. tapi biarlah aku datang awal pon. Tak salah kan? Sesampainya aku di booth, aku tengok Munir and Alimin dah ade dah. Rupenye dorang lagi awal. Booth YIK sememangnya mendapat sambutan hangat hari ni. Ini semua kerana Munir bawa datang satu program flash yang di beri nama "The Flash Mind Reader". Program ney memaparkan bilangan angka nombor dari bilangan 1 hingga 99 yang di sertakan satu simbol terhadap setiap satu nombor. untuk menjalankan program itu, anda di kehendaki memilih nombor yang mempunyai dua angka (e.g 28). Sekarang anda sudah mendapati ada dua angka pada nombor itu, yakni 2 dan 8. Lalu, anda di kehendaki menambah ( + ) kedua-dua angka itu (28 : 2 + 8 = 10) dan akan menghasilkan satu nombor baru (10). Kemudian berbalik kepada nombor asal tadi, (28), tolakkan dengan nombor yang baru di hasilkan melalui penambahan tadi (10), (28 : 2 + 8 = 10 ; 28 - 10 = 18) dan nombor dari hasil penolakan tadi, (jawapan tadi) (18), cari nombor itu di skrin dan kenalpasti simbol kepada nombor anda tadi dan anda di kehendaki tidak memberitahu kepada sesiapa tentang jawapan dan apa sahaja proses yang anda turuti tadi. Kemudian, salah seorang daripada kami, (pada ketika itu, kami tidak mengetahui apa yang anda proses, nombor mana yang anda pilih dan apa jawapan anda beserta simbol) lalu membaca minda dan meneka apakah simbol kepada jawapan anda dan skrin tadi juga akan meneka apakah simbol kepada jawapan anda dengan tepat sekali. Ini semua di panggil "Mind Reader" dan jika anda ingin mengetahui bagaimana cara dan helahnya, hantarlah anak-anak anda mahupun saudara-saudara anda ke sekolah di bawah naungan Yayasan Islam Kelantan seperti MAAHAD MUHAMMADI LELAKI, MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN dan MAAHAD TAHFIZ SAINS TANAH MERAH. Anda akan memperolehi jawapannya dan pastikan anak @ saudara anda itu menyertai dan bergiat dalam UNIT IT dan MULTIMEDIA. JANGAN BIARKAN HIDUP ANDA diSELUBUNGI MIND READER....(gaya menyeramkan seperti Abu Bakar Atan dalam misteri nusantara...). Program ni memang menarik perhatian dan minat orang ramai. sememang mendapat sambutan yang hangat sehingga penat giler aku hari tu. Penat pun ade, sakit tekak pun ade, suka pun ade, dan macam-macam lagi. Ramai orang yang tak puas hati. Nak tahu jugak ape helah die. Sampai ade abang dari bomba tu datang ntah brape ratus kali sambil bawak member2 die. Nak bongkarkan ugak rahsie tu. Tuduh kitorang macam2 ; penipu, pembohong, tak adil dll. Sampai ade yang betul2 tak percaya sampai pegi cek kat seluruh kawasan yang terdekat samada ada camera ke hape ke. Tak percaya ugak. Ade plak pelajar dari sekolah mane ntah, test skali dah tak nak dah.. Takut kot.. Jangan risau. Keselamatan anda adalah tanggungjawab kami.Hahahaha.. Em ade abang tu, duk berbaek2 ngan kitorang.. And ada jugak MAGICIAN datang kat booth kitorang.. Abang Syahrizal name die. Die buat magic kat depan mata aku free je!huhuhuhuhu! Lepak2 ngan abang tu. Sembang2. Then, die chow. and pasal cabutan bertuah pulak. Aku ambil nombor cabutan tu, and aku dapat, cume aku tak dengar sangat time die umum. TIGA kali melepas! Hwaaaa!!! Aku tak dengar bukan sebab ape, duk tengah main ngan mind reader tu gak!
haih..Sampai malam orang tak surut2 pegi booth kitorang. Mind reader tu lah jadi tumpuan diorang. Lastly, aku cabut pukul 9:35 p.m.

>>>>Hari ke empat. Last day la hari ni. sedeyh aku..hahahahaha.. Bukan sal pe. RAHSIA. Memang aku moody giler hari tu. Entah kenape bodoh sangat aku tak dapat nak kawal perasaan sendiri hari tu. And ade satu makhluk tu, mule2 aku duk main mind reader tu dengan orang2 ramai. Tengah2 aku duk terangkan tu, die mari mencelah n cakap "alah, barang lama. Ketinggalan zaman ar. Bolok ar. Tak ade class."(dalam pelak KELANTAN). aku da bengang, aku chow cam tu jew. Tinggalkan terus. Lepas pada tu pulak, aku tengok dari atas. Die pulak yang duk maen mind reader tu n duk terangkan kat orang laen( orang HUSM ade gak time tu)... HIPOKRIT!! Jahanam punya orang! Sambung aku punya moody.(hajat2 tak nak tunjuk kat orang). Start pada watku, saat dan ketika itu, aku moody. And aku TERmelepaskan aku punya moody kat member2 yang lain. And aku ada berkasar sikit. Muka aku memang tak leyh blah ar ngan muka moody. Dan akhirnya berakhirlah suasana pahit manis kenangan ketika Karnival Sains dan Teknologi 2009.

.:.>>Kat siney aku kenal beberapa orang. Dari MMP = Zainab(Kak Nab -no description-), Irna Sofia(Irna tp aku suka panggil PIA), Fatin(Ten), Latifah(Tipah), Maslaini(Mas, misteri betol la die neyh), Im(yang p beli makanan Marry Brown) n yang lain-lain.(bukan aku tak ingat, cuma tak compem jew...tersilap nanti malu!hehehehe...).:.Sini aq nop mintop maaf nga sep mu kalau ada (meme adow pom!) aq wat silap, wat sep mu saket hati, atau wat sep mu traso atau bagi sesiapa yang terkena libasan kain langsir haritu..SORRY sangat2..heheheheh....windu sep mu!

.:.>>MTS = Atiff, Ilham, Hafizuddin and yang laen2...(bukan lupa, cuma ragu-ragu jew...hehehe...)

.:.THE DAY HAD SAY☆YESTERDAY IS HISTORY.:.
.:.TOMORROW IS MYSTERY☆TODAY IS A GIFT.:.

.:.This article was from MOHD FAIZ IZWAN BIN DAUD @ .:.phaez28.:. @ 龙.pHaΣz.:. @ 龙.xerox.:. @ .:.3zOne.☆☆☆ .:.

☆.:.TAKE THE RISK.:.☆

11 comments:

laDy zAzA said...

bkpo pendek sgt post nea?
xdop hop panje lagi ko?

irnasofia said...

ssuka hati jah pnggil ore pia~
ho3
maroh nih~
irna plis!
ha3

dmo moody psal ado org kutuk mind reader k?
sapo gak nyoh?
nk kna tipah palo nih!!`

im said...

salam~
sjo nok lalu..
o0o0o...
nme ore xdop..
xaci r..
misteri gapo ngan mas??
mybe xknl mne dat's y misteri tu..
bkpo moody ai tu??
sep2 ni jd concious nok tau..
why3???
adkh sbb ktorg??

龙.xerox.:. said...

Comment Reply to : laDy zAzA

>>mals nop wat pendek2....ngatuk lajop doh...
hahahahhahaha
XD

龙.xerox.:. said...

Comment reply to : irnasofia

hahahaha....Bia r nop panggil gitu!!hahahahha...okay2....IRNA...Okay?
hahhahahha
dop ah...tadop makno ore nop moody nga benda tuh.....adow la....Kea oyap dos atas ; .:.RAHSIA.:.
hahahahahhaa
adow laa....hahahahaha

龙.xerox.:. said...

Comment reply to : im

Lalu la nop lalu gak...tapi tol keno bayar supo tulo...hehehehehehe..
Sorry la tadop...dop ingat laa...n dop sure...hahahahah...
So, ney namonyow sapow??huhuhuhuhu...
hahahahaha...U know about she..hahahaha...ntha la...dop reti nop oyap ganow bena mas tu...hehehehehe...
Moody aitu.....ado laa....Kea oyap doas atas tu.... .:.RAHSIA.:.
hahahahahahaha....em, yekot...hahahahha....
XD

im said...
This comment has been removed by the author.
龙.xerox.:. said...

yekew naek bas sri kenali? dop prasan pom?
hahahahah
dap pow...tadop gapow pom..hahahhaah
XD

irnasofia said...

bgs~
irna~
nk brahsia la plop~

龙.xerox.:. said...

ado nambah sket dale post ney...huhuhuhu

im said...

ado doh nme ambo..
hohoho!!!

setelah m'analisis smula post ni,tmbh dgn daya ingatan yg kuat,
ore sero ore tau sapo hok oyt
mind reader tu brg lamo..
huhuhu...