Friday, April 2, 2010

Alamak…. Stress giler woo~…

Waduh… Stress gler laa taon neh.. Dah la aku exam SPM, keje ngan organisasi pom tak habes2, pastu ditambah pulak ngan family pressure.. Hadus.. Mati aku kalau teros camnie.. Tengok kat hal2 yg buat aku stress nie banyak, so, jom kite cakap2 scara ditir lagi.. Waduh..

Meh sini nak kasi cerita kat korang sume.. Pes2, kite cakap pasal aku punyer SPM dulu.. Waduh.. Mengeluh panjang aku.. TENAT! Macam mane laa aku taun nie… Pelajaran banyak lagi tak cover kemas2.. nanti cicir lagi terok, nahas la aku.. Dah chapter taon lepas banyak lagi tak berkesudahan, ditambah pulak ngan chapter nak run taon nie.. Hadus.. Dah la aku amek 11 subjek.. Mampos laaa.. Setiap subjek, ade lbeh kurang 15 chapter; fom 4 + fom 5, so, darab plak ngan 11..so, 15 x 11 = 165 CHAPTER yg aku kena backup complete dalam jangka masa lebih kurang; 7 bulan lagi.. Hadus.. Mau gila sih.. Dah la aku tak tuisyen.. Memang gali kubor sendiri la jawabnye.. Agak-agak la kan, tercapai ke tak ek plan ONE STOP aku ek? doa2 la ek moga2 aku dapat buat yang terbaek untuk SPM 2010!

Citer pulak sal family.. Waaa~ mau gila korang kalau jadi aku.. Nak aje bunuh diri rasenye..[tapi aku takde la sampai cemtu..haha].. Dah la balek umah salu lewat; pukul 6@7 ptg baru sampai.. Pastu, bile kite duk kat dalam bilik; kat atas; dikatenye pulak kite TIDUR! Alahai.. Padahal kite tgh study@dll, jugak dikatenye kite tido.. Kalau turun study kat bawah plak, banyak masalah.. tak dapat nak focus la, bising la, tv la, ade keje la n macam2 laa.. Hadoi.. Tak ke mental jadinye..? Mau aje aku terjun KLCC.. tp biala.. Pape pon yg jadi, dorang tetap family aku.. Pape jadi pon, tak lari kemanenye..pcaye laa aku cakap nie..so, taknak komen banyak.. hehe~

Cakap pulak pasal organisasi, aku kene tulis banyak la sket ek? Bagi Badan Redaksi la dulu ek, memang aku pening.. Aku dah penat sangat dah.. Taun lepas aku dah penat giler dah, taun nie, aku lagi.. SEMEMANGNYA KEADAAN TERAMAT PENAT DAN TENAT. Banyak giler keje nak kenen setel.. Ni sume pasal aku jugak.. yg aku gatal nak gubal balek Redaksi Taun nie apesal? Kan dah makan diri..haha.. Tapi tu la, cabaran selalu ade.. So, keep consistant je la.. Sabar.. Actually, aku dah ade dua orang pelapis yg aku dah kompem nk bg jawatan tinggi taun depan.. Tapi, masalahnye, dorang tu semi-pro..susah laa.. Sume nak kene ajar.. Bile la boleh aku lepas kat dowang?haih.. Tapi takpe lagi.. At least 2011 da ade.. 2013 da ade ugak.. 2012 yg jadi masalah.. Memang takde calon yg boleh arap.. Moga2 la taon depan dapat calon baru ek?hee~ hmmm.. Satu lagi, aim nak siapkan majalah; awal.. aku dah aim, November 2010, AL-HIKMAH 2010 Edisi 38; DITERBITKAN. So, aku kene proffin awal2 lagi; dalam September. Then, October, aku dah kene siap editor copy n hantar majalah kat publisher dah.. And, tricknye adalah; BULETIN; AL-HIKMAH The Series. Dengan adenye buletin ni, InsyaAllah, tarikh yg dah deal, goal.

Beralih pulak pasal Majlis Perwakilan Pelajar; MPP, aku kadang2 tak sempat jugak nak cover sume keje aku neh.. So, pandai2 la aku backup.

Lastly, Kelab Seni Foto dan Dokumentasi. Waaa~ kelab ni pon tercicir ugak.. Plan yg terdekat; aku nak buat kelas foto ngan rehlah.. Tapi, aku tak sempat nak handle lagi laa..hadoi.. Tapi, takpe la.. InsyaAllah, aku buat ape yang terdaya…ek?hee~

Waahhh~… Nengok2, camne ek? Ade penim dah ke? “Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul”…hehe~ Itulah hakikat kehidupan aku. Aku faham; sume neh terjadi bertujuan untuk medidik aku. So, aku kene tabah laa.. Korang2 sume, doa2 la kat aku ek? Kasihani daku~ hehe…k laa.. Biarkan aje aku terpinga-pinga ngan stress problem ney ek?hee~ daa~ tata, ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH.

2 comments:

masturadaud@gmail.com said...

psl famili tuh, time nak naik study bgtau la mami kata nak naik study, kalu ada apa2 hal panggil la, bgtau g2.baru mami faham. time study toksah study kat bawah, cuma turun skejap jenguk2 apa yg perlu buat or anything yg nak kene tolong, pastu naik balik bgtau nak study or anything. tunjuk pd famili yg kita komited psl belajar n SPM, amik contoh kak su.

psl keje2 kat skolah tu, pandai2 la bahagi2 tugas,biar seimbang pelajaran n aktiviti luar.nombor satu ialah SPM. SPM penentu segalanya, cuba amik masa catch up mana2 silibus pelajaran yg tertinggal. kene ingat, result SPM ni ialah tiket utk kita pergi ke peringkat yg lebih tinggi-masuk universiti dan pilih course yg sesuai/dicitakan. ramai yg tak dapat tuju jalan impian/cita2 disebabkan result SPM tak bagus.

Selalu ingat Allah ada bersama kita dan Dia sentiasa mendengar isi hati kita, Dia tahu yg benar tentang kita yg org lain tak tahu.berdoalah padaNya, dan berserah diri padaNya, jangan putus asa. Yakin dan sabar, pasti hati akan tenang dan apa yg kita buat beroleh petunjukNya, InsyaAllah.

Usaha Tangga Kejayaan, Gud Luck!

sadly91 said...

erm,sabar laa ek dik ooii.kak dlu pn cm2 gak tp alhmdlah ok jer.dik kna pndai2 bhagikan mse 2 ek??
thn nie adlh pntg lam hdup dik coz spm menentukan mse dpn dik,so dik wt laa tol2 ek.
akak doakn adk berjaya lam spm thn nie k.
amin~